ÇOCUKLARDA BURUN TIKANIKLIĞI NEDENLERİ
Burun tıkanıklığı her yaş döneminde sık gözüken bir tablodur. Çocuklarda da sık gözüken bir durumdur. Burun tıkanıklıklarını yeni başlayan (akut) ve bir süredir süregelen (kronik) olmak üzere ikiye ayırmak mümkündür. Akut tıkanıklar genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları ile ilintilidir. Beraberinde sulu şeffaf veya sarı, yeşil renkli burun akıntısı eşlik edebilir. Yine beraberinde ateş, halsizlik ve boğaz ağrısı da çocuklarımızda olabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonu tablosu diyebileceğimiz bu tabloya virüsler bakteriler neden olur. Tedavi seçenekleri için KBB Hastalıkları uzmanının görüşü değerlidir.
Çocuğumda tek burun deliğinden pis kokulu akıntı geliyor nedeni ne olabilir?
Çocuklarda yetişkinlerden faklı olarak akılda tutulması gereken önemli bir burun tıkanıklığı nedeni buruna yabancı cisim sokulmasıdır. Özellikle 2-5 yaş arası çocuklar ellerine geçen nesneleri ağızlarına ve burunlarına sokmaya meyillidir. Bu nedenle, farkedilmemiş ve burun içinde bir süre kalmış yabancı cisimler pis kokulu akıntı burun tıkanıklığı gibi bulgularla gelebilir. Özellikle küçük cisimleri çocuklarımızdan uzakta tutmamız çok önemlidir.
ALERJİK RİNİT (SAMAN NEZLESİ) NEDİR ? ÇOCUĞUMDA OLUP OLMADIĞI NASIL ANLARIM?
Çocuğunuzda bir kaç günden daha uzun süredir (mesela 1-2 aydır ya da dönemsel olarak ortaya çıkacak şekilde) bir burun tıkanıklığı varsa ve beraberinde sulu şeffaf burun akıntısı varsa sık hapşırık damakta gözde kaşıntı şikayetleri varsa akla alerjik rinit (saman nezlesi) gelmelidir. Bu saydığımız şikayetlerin hepsinin olmasına gerek yoktur. Bir ya da bir kaçının beraberliğinde bile aklımıza alerjik rinit (saman nezlesi) gelmelidir. Çocuklarda burun tıkanıklığının önemli nedenlerinden birisi olan alerjik rinit (saman nezlesi) temelde çocuğumuzun bir ya da birden fazla maddeye karşı alerjik reaksiyon geliştirmesidir. Bu alerjen maddeler genellikle hava yoluyla taşındıklarından vücutta ilk giriş noktaları solunum sistemimizin başlangıcı olan burundur. Bu nedenle hastalarımızda burun şikayetleri temel problem olarak karşımıza çıkar (mesela burun tıkanıklığı, sık hapşırma, sulu şeffat burun akıntısı gibi..) . Toplumda en sık karşılaşılan alerjen maddeler ev tozu akarları, çeşitli ağaç polen parçaları (kavak, huş, kayın ağacı gibi) çeşitli hayvan tüyleridir (kedi, köpek, kuş gibi). Temelde Kulak Burun Boğaz muayenesinde alerjiye bağlı burun bulguları tespit edilebilir. Tanı için yapılabilecek bir kaç test mevcuttur. Detay için kulak burun boğaz hastalıkları uzmanınıza başvurmanızda fayda vardır.
GENİZ ETİ NEDİR? NEREDE YER ALIR? BURUN TIKANIKLIĞI YAPAR MI?
Normal boyutta geniz eti varlığı
Büyümüş geniz eti
Geniz eti burnumuz en arka bölümü olan halk arasında geniz olarak bilinen bölgede yer alır. Hatta su içerken güldüğümüzde burnumuza su kaçar ve genzime su kaçtı, genzim yandı gibi cümleler kurarız. Geniz tam da orasıdır. Bu bölgedeki lenf bezlerine geniz eti (adenoid dokusu) ismi verilir. Bu yaş grubu her çocuğumuzda geniz eti vardır, çünkü geniz eti normal bağışıklık sistemimizin bir parçasıdır. Ama zamanla bu dokuya ihtiyacımız kalmaz. Maksimum büyüklüğe 5 yaş civarı ulaşır ve sonrasında çocuğumuzun kafa yapısı büyüdükçe geniz eti büyümeye devam etmediği için küçülmüş olarak tespit edilir. Bu nedenle biz geniz etine bağlı problemleri sıklıkla 3-6 yaş arası çocuklarda görüyoruz. Bu yaş grubu çocuklarda burun tıkanıklığının önemli nedenlerinden birisi geniz eti büyümesidir. Yerleşim yeri nedeni ile geniz eti büyümesi burun tıkanıklığının ve horlamanın, sık burun enfeksiyonu geçirmenin çocuklarda önemli bir nedenidir. Geniz eti varlığı ve problem yaratıp yaratmadığı endoskopik kamera yöntemi ile ya da çekilecek basit bir röntgen filmi ile anlaşılabilir. Tedavisi hastadan hastaya değişkenlik gösterir, östaki tüpünü tıkayıp işitme kaybı yapabilir bu konuda detaylı bilgi almak için tıklayınız.
ÇOCUKLARDA BURUN TIKANIKLIĞININ NEDENİ SİNÜZİT OLABİLİR Mİ?
Çocuklarda sinüzit yetişkinlerdeki kadar sık değildir ama yine de görülebilir. Özellikle sarı yeşil koyu burun akıntısı, beraberinde geniz akıntısı, bazen bunlara eşlik eden öksürük ve ateş atakları varlığında sinüzitten şüphelenebiliriz. Hatta çocuğumuz kendini ifade ediyorsa yanak ve göz üstü bölgelerde dolgunluğa baglı yüz ya da baş ağrısı hatta göz ağrısı tarifleyebilir. Çouklarda sinüzitin yine en sık nedeni geniz eti büyümesidir, geniz eti sinüz dediğimiz yapıların içerisindeki normal mukus akışını bozarak sinüzite neden olabilir. Tedavi seçenekleri durumun şiddeti ve süresine göre değişkenlik gösterir. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı görüşüne göre yol haritası çizilmelidir.