Çocuklarda Boğaz Ağrısı
Bu bir paragraf. Bu metni değiştirmek veya düzenlemek için tıklayın. Çok kolay.
Yetişkinlerde Boğaz Ağrısı
Yetişkinlerde boğaz ağrısının bir çok nedeni olabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonları boğaz ağrılarının en sık nedenlerinden birisidir. Genellikle beraberinde ateş, yutkunma güçlüğü ve öksürük eşlik eder. Özellikle bakteriyel enfeksiyonlarda boyunda elinize gelen yumrular (lenfadenopati, lenf bezi büyümesi) olabilir. Bu tip bir durum ile karşılaştığınızda panik yapmadan bir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı ile görüşmenizi tavsiye ediyorum. Bu tip bir durumda yapılan basit kan ve diğer testlerle enfeksiyonun kaynağı ve şekli ortaya çıkacaktır.
Bunun dışında özellikle boğazda takılma hissi, orada bir şey varmış da gitmiyormuş hissi çok sık karşılaştığımız bulgulardan birisidir. Birçok etken bu duruma neden olmuş olabilir. Hastanın ne meslekle uğraştığı, sigara tüketimi, larengofarengeal reflü varlığı gibi durumlar sorgulanmalı fizik muayenede bunların ipuçları aranmalıdır.
Ama özellikle iki haftadan uzun süren boğaz ağrılarında oyalanmadan hekiminize ulaşın.
Reflü boğaz ağrısı yapar mı?
Günümüzde larengofarengeal reflü diye adlandırdığımız hastalık oldukça sık görülür hale gelmiştir. Kabaca mide asidinin gevşek hale gelmiş mide üst kapak sisteminden -özellikle geceleri yatar pozisyonda olduğumuz durumda- ses tellerimizin olduğu gırtlak ve boğaz bölgemize doğru yukarı doğru yer değiştirmesi durumudur. Doğal olarak mide asidine dayanaklı olmayan bu yapılarımız zarar görürler. Halk arasında ağza acı su gelmesi durumu olarak bilinen klasik reflü hastalığından farklı bir durum olan larengofarengeal reflü geçmeyen boğaz ağrısı, boğazda takılma hissi, kronik öksürük, ses kalitesinde değişme gibi şikayetler ile karşımıza gelebilir. Muayene esnasında kullandığımız teleskopik sistemler ile bu hastalık hakkında oldukça doğru fikir edinebilmekteyiz. Yukarıda saydığımız şikayetlerden bir veya bir kaçı sizde varsa hekiminize danışmanızı öneriyorum.
Boğaz ağrısı Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanlarının en sık karşılaştığı durumlardan birisidir. Altında genelde enfeksiyon kaynaklı nedenler yatmakla beraber hastanın en sağlık problemlerine ve yaşına göre akılda tutulması gereken durumlar değişiklik gösterir.
Özellikle çocukluk çağlarında sık geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonlarının en önemli bulgularından birisi boğaz ağrısıdır. Çocuklarımız bunu yutkunmada zorluk olarak tarif edebilirler. Hatta tarif bile edemeyebilirler. İştahsızlık, yemek yemeyi reddetme, kendini tam ifade edemeyen yaş grubunda akla tonsillofarenjit (bademcik ve boğaz arka duvarı enfeksiyonları) durumlarını getirmelidir.
Daha çok bilinen ismiyle beta mikrobunun yaptığı enfeksiyon bakteri kökenli bir enfeksiyondur. Günümüzde çok hızlı sonuç veren kültür yöntemleri ile hastanın bu tip bir enfeksiyon geçirip geçirmediği hakkında %100'e yakın bir doğruluk payıyla teşhişler koyabilecek duruma geldik. Ayrıca hastada ateş, boyunda beze varlığı, bademcik üzerinde enfeksiyon bulgularının varlığı ve öksürüğün olmaması genelde enfeksiyonun bakteriyel olduğunu düşündürür. Boğaz enfeksiyonlarının bakteriyel mi viral mi olduğunu anlamak ve ayırt etmek hastanın kullanacağı ilçalara karar verebilmek açısından önem taşır. Bu nedenle özellikle 2 günden fazla süren boğaz ağrılarında KBB hekiminizle görüşmeyi ihmal etmeyiniz.