Burun Tıkanıklığı
Burun tıkanıklığı Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanlarına en sık başvuru nedenlerinden birisidir. Detaylı fizik muayene ve hastaya sorulacak sorularla hekimin burun tıkanıklığının nedenleri hakkında genelde bir fikri oluşur. Çocuklarda ve yetişkinlerde burun tıkanıklığının nedenleri temelde farklılıklar gösterebilir. Yine yapılacak muayene sonucunuza göre hekiminiz ek tahliller (bilgisiyarlı tomografi, allerji tetkikleri gibi) isteyebilir ya da size medikal tedavi yani ilaç tedavisi ya da cerrahi önerebilir. Burun tıkanıklığına neden olan durumlara göre tedavinin farklılıklar gösterebileceğinin farkında olmalıyız. Çoğu hastamızın zannettiğinin aksine bazen bir burun deliğinden bazen de diğerinden nefes alabiliyor olmak ya da diğer tabirle burnumuzun bazen bir tarafının bazen de diğer tarafının tıkalı olması fizyolojik bir durumdur ve burnumuzun gayet sağlıklı çalıştığının göstergesidir.
Burun tıkanıklığının temel nedenlerinden bir tanesi burun deliklerimiz arasında yer alan kıkırdak yapının bir tarafa doğru eğri olmasıdır (septum deviasyonu olarak adlandırılır). Bu durumda hasta kıkırdağın eğri olduğu taraftan nefes alırken zorlanır ya da kıkırdak tamamen eğri ise o taraftan hiç nefes alamaz. Bu durum dış görünüşteki şekil bozukluğuna neden olabilir ya da olmayabilir. Bu farkı size ancak burun içinin detaylı muayenesi sonrası KBB Hekiminiz söyleyebilecektir.
Diğer bir burun tıkanıklığı nedeni hepimizin burnunda var olan ve konka olarak adlandırdğımız ama günlük hayatta burun eti diye tabir edilen yapıların büyümesidir (konka hipertrofisi olarak adlandırılır). Konka hipertrofisinin temel nedenleri arasında geçirilen bir üst solunum yolu enfeksiyonu, allerjik rinit ve kıkırdak eğriliği yer alır. Tedavi nedene göre değişmekle beraber ilaç tedavisi ile düzelmeyen konka büyümelerinde küçük bir işlemle konkaları küçültebiliyoruz.
Saman nezlesi olarak da bilinen allerjik rinit de önemli bir burun tıkanıklığı nedenidir. Genelde sulu şeffaf burun akınıtısı, burunda, gözde, damakta kaşıntı, burun tıkanıklığı, hapşırık ve geniz akıntısı görülür. Fizik muayenede burun etlerinde büyüme (konka hipertrofisi) konkalarda renk değişikliği gibi bulgular önem kazanır. Evcil hayvan beslemek, işyerinde veya evde kimyasal maddelere maruz kalmak gibi faktörler bu durumu tetikleyebilir. Allerjik rinitte bir çok tedavi seçeneği mümkün olup bunu Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanınız ile görüşüp beraber karar vermeniz gerekmektedir. Özellikle çocuklarda geniz eti varlığı allerjik rinit ile beraber olduğunda burun tıkanıklığı daha da belirgin hale getirebilir.
Çocuklarımızda burun tıkanıklığı yine çok sık karşılaştığımız bir durumdur. Özellikle kreş, anaokulu gibi ortamlarda ilk kez bulunan 3-5 yaş arası çocuklarımızda çok sık gözüken bir tablodur. Bu tablo çocuğun hırıltılı nefes alıp vermesine, geceleri geniz akıntısına öksürüğe neden olabilmekte bu durum ebeveynleri oldukça rahatsız edebilmektedir. Bunun temel nedeni çocuklarımızın çok daha steril sayılabilecek evlerimizden çıkıp başka arkadaşlarının floraları ile tanışmalarıdır. Bu tanışma faslı dolayısı ile burun tıkanıklığı durumu çocuktan çocuğa değişmekle beraber ortalama 3-4 ay sürebilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken çocuğumuzda geniz eti ve bademcik büyümesi gibi bir durum da var ise ek problemlere neden olabilir. Yine bu yaş grubunda allerjik rinit sık karşılaşılan bir tablodur. KBB muayenesi ile bu durumların hangisinin var olduğu ayırt edilip doğru teşhis ile tedavi planlaması yapılmalıdır.
Kulak Burun Boğaz hekimi olarak burun tıkanıklığında özellikle endoskopik muayenenin ve klasik anterior rinoskopi muayenesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Özellikle burun estetik ameliyatlarında (rinoplasti, septorinoplasti ameliyatları) burun içindeki problemleri halletmemek hastalarda burun tıkanıklığı problemlerinin devamına neden olabilir. Bu nedenle KBB hekimi olarak hem burun dış görünüşü ile hem de burnun fonksiyonel görevlerini yerine getirmesi ile ilgileniyorum.